torsdag 26 september 2013

Smaka på värmland


Imorgon kommer mjölkens framtid i Värmland vara med på matmässan Smaka på Värmland. Vi kommer bla prata om varför det är viktigt att köpa svenska mejeriprodukter. Här kommer några argument:
     
·         Mjölkproduktionen bidrar till arbeten- förutom arbete på gården bidrar varje mjölkföretag till ytterligare 5 arbetstillfällen (veterinärer, klövvårdare, hantverkare osv). Det betyder att mjölkföretagen i Värmland skapar 560 arbetstillfällen utöver de som finns på den egna gården.
·         Mjölkkorna håller landskapet öppet- Varje mjölkko håller ca 3 fotbollsplaner öppna, vilket skulle betyda 23 000 fotbollsplaner bara i Värmland. Hur skulle Värmland se ut utan dessa öppna ytor?
·         Svensk mjölkproduktion omsätter 23,6 miljarder kr. Det är nästan i samma storleksordning som LKAB eller Systembolaget

·         Svenska kor mår bra- Sverige har den hårdaste djurskyddslagstiftningen i Världen, dessutom arbetar man mycket förebyggande, det innebär t.ex. att vi använder mindre antibiotika till våra djur än vad man gör i andra länder.

Idag är det inte så lätt att vara säker på att produkten verkligen är gjord på svensk mjölk men här kommer några tips hur man kan gå till väga:

·         Läs på förpackningen, står det att mjölken kommer ifrån Sverige? Ibland luras man av att det står att produkten är producerad i Sverige, men mjölken kan vara importerad.
·         Håll utkik efter den röda Arla kon, finns Arla kon på förpackningen är mjölken i produkten garanterat svensk.
·         Köp produkter ifrån småskaliga svenska mejerier. Det finns inte så många i Värmland, men de är garanterat gjorda på svensk mjölk

Vill man vara helt säker på att köpa svensk ost kan man välja Herrgård, Präst eller Grevé. De är varumärkesskyddade och måste vara tillverkade i Sverige av svenskmjölk. 

Mjölkens framtid i Värmland kommer finnas i Hushållningssällskapets tält på mässan. Kom dit och prata mjölk och kor med oss:) //Sofia 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar