torsdag 22 mars 2012

Invigning av Mjölkens Framtid i Värmland

Igår den 21 mars hade vi en officiell invigning av projektet Mjölkens framtid i Värmland. Vi var först på Höglunda gård norr om Fagerås hos familjen Persson som byggt nytt mjölkstall för ca 70 kor. uppslutningen var bra, ca 30 mjölkföretagare, några banktjänstemän och tjänstemän för de olika organisationerna som är med i projektet. Det började med att Eva Ericsson, Värmlands landshövding hälsade alla välkomna och talade om hur stor betydelse mjölken har för landsbygden i Värmland.

Efter Eva pratat fick Lars, Kerstin och sonen Patrik berätta om gården och den nya lagården. De hade börjat bygga för två år sen och det hade stått färdigt ett halv år senare. Korna mjölkas av en mjölkningsrobot och både kor och ungdjur har plats i byggnaden. Lars påtalade även vikten av att åka och kolla på många gårdar när man ska bygga nytt för att skapa sig en egen uppfattning av hur man vill ha det.
När alla kollat på lagården åkte vi bort till Trösta gästgiveri där Palle Borgström ifrån Arla fick reda ut vad som påverkar världs marknaden och hur världsmarknaden påverkar mjölkpriset. När Palle pratat färdigt tog Per Larsson vid. Per gick för några år sen in i föräldrarnas mjölkföretag och sen dess har de byggt ut ifrån 55 uppbundna till 170 i lösdrift. han berättade om vad som gjort att han vågat satsa och hur han ser på framtiden.


Vi var många som satt och lyssna när Palle och Per pratade.


Vi tackar familjen Persson som tog emot oss alla på sin fina gård och Palle och Per för bra och intressanta presentationer. Dagen avslutades med lunch och av bruset förstod man att många intressanta diskussioner fördes mellan företagare och tjänstemän. Jag tror absolut att mjölken har en god framtid i Värmland efter gårdagen! //Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar